Lucas Bassa (Netprofiler) & Bryan Bongers (Effectconnect)
8 April 2022
4 minuten reading time
Marketplaces zitten inmiddels diepgeworteld in het zoekgedrag van consumenten. Steeds meer consumenten beginnen hun zoektocht naar een product op een Marketplace, in plaats van een zoekmachine. Voor consumenten is een Marketplace nu eenmaal handig omdat ze hier alle producten op één plek kunnen vinden en dat tegen vaak gunstige levertijden en prijzen.
Door deze ontwikkeling is het dan ook geen wonder dat het aantal aanbieders op Marketplaces toeneemt. De vraag is dan hoe jij als verkoper omgaat met het groeiend aantal concurrenten. We hebben een lijst gemaakt met de do’s en don’ts op Marketplaces waarmee jij je concurrentie te slim afkan zijn en je conversie mee kunt verhogen.
De prijs is één van de belangrijkste factoren die de consument aanzet tot kopen. Daarom krijgen aanbieders met de beste prijs vaak de begeerde ‘buy-box’ van de Marketplace. Er wordt hard gevochten om de buy-box te winnen en te behouden. Een handig hulpmiddel is de Repricer, die automatisch jouw prijzen aanpast op de Marketplaces. Op basis van jouw criteria kun je het gedrag van de Repricer bepalen en welke prijzen aangepast moeten worden. Zo kun je bij elke denkbare situatie een bepaalde reactie instellen. Stel dat je met veel concurrentie te maken hebt, dan kun je bepalen dat jouw prijs altijd 2 euro onder die van de concurrentie ligt. Of als je liever met een minimale marge wil werken, dan kun je de Repricer binnen die marge jouw prijzen laten aanpassen. Op deze manier maak je dus meer kans op het behalen van de buy-box, heb je meer controle over jouw prijsstrategie en bespaar je ook nog eens veel tijd!
Netprofiler: Vooral voor retailers is prijs een kritiek aspect binnen een Marketplace. Naast concurrentie van andere producten heb je vaak veel concurrentie op hetzelfde product. Om er zeker van te zijn dat er winst behaald wordt maken wij dan ook vaak een gedetailleerde margeberekening. Zo kun je bijvoorbeeld een minimale marge van 10% nemen, hier de minimale prijs op berekenen om vervolgens niet verder dan deze prijs te repricen. Resultaat: Vaker het koopblok en ten minste 10% marge per aankoop.
Marktonderzoek is essentieel binnen e-commerce. Tegenwoordig staan Marketplaces ook meer open voor het delen van data en inzichten, die jou helpen om de markt in kaart te brengen. Dus buiten jouw cijfers kun je ook gebruik maken van de data van de Marketplaces waarop je actief bent. Door deze goed te bestuderen kun je kansen in de markt vinden en hierop jouw strategie aanpassen.
Een grote retailer, die met name lokaal actief is met zijn winkels, maakt gebruik van de data die binnen zijn Marketplace integratie software te vinden is. Deze informatie gaf de retailer op landelijk niveau inzicht op trends en voorkeuren van de consument. Hij zag bijvoorbeeld dat in bepaalde regio’s specifieke merken en producten besteld werden, ondanks dat er in die regio veel concurrenten zijn. Zo heeft hij zich meer op die merken en producten kunnen richten en zo zijn omzet vergroot.
Netprofiler: Per Marketplace is de beschikbare data heel verschillend. Amazon geeft bijvoorbeeld ook inzicht in herhaal aankopen. Retentie speelt een belangrijke rol in het opschalen van campagnes. Een product met een slechte ROAS kan bijvoorbeeld wel een relatief hoge retentie hebben. Services als Subscribe & Save spelen hier ook een rol in. Wanneer 1 op 10 aankopen nogmaals koopt kun je dit doorrekenen naar de ROAS en zo heb je mogelijk meer ruimte dan je denkt!
Een groot deel van de verkopers zal zich op grote platformen zoals Amazon of bol.com bevinden. Dit is natuurlijk een slim idee, maar het kan een valkuil zijn om niet verder te kijken. Er zijn inmiddels veel Marketplaces die zich richten op specifieke niches en productcategorieën zoals meubels of sportartikelen.
Deze niche Marketplaces hebben het voordeel dat het jouw aanpak een stuk gerichter maakt, omdat de klanten die deze Marketplaces bezoeken op zoek zijn naar specifieke producten of merken. Verder heb je ook minder moeite met het strijden om de aandacht van de consument, omdat er op niche Marketplaces minder verkopers zijn dan bij de marktleiders. Kijk dus eens rond welke niche Marketplaces passen bij jouw bedrijf en assortiment, zodat jij een effectief verkoopkanaal kan toevoegen!
Netprofiler: “Vertical” Marketplaces, die zich focussen op een specifieke categorie, steken steeds vaker de kop op. Mede door de opkomst van software die een website ook Marketplace functionaliteiten geeft. De kans dat er in jouw segment een specifiek kanaal is wordt zo steeds groter. Daarnaast zijn er tal ondersteunende CSE’s of Comparison Shopping Engines. Denk hierbij aan Beslist of Idealo. Ook dit soort kanalen kunnen de uitbreiding naar een nieuw land ondersteunen.
Het komt nog erg vaak voor dat verkopers producten plaatsen met slechte productfoto’s. Denk hierbij aan foto’s waarbij het product niet vanuit verschillende hoeken te zien is, lage kwaliteit van de foto’s of dat de verkeerde kleur van het product op de foto staat. Met dit soort beeldmateriaal verlaag je niet alleen je conversie, maar neemt jouw retourpercentage ook toe. Dit heeft allemaal te maken met de verwachtingen van de klant. Als de consument goed geïnformeerd is zal hij eerder een product kopen en het niet zo snel terugsturen.
Maar wat zijn dan wel goede productfoto’s? Denk bijvoorbeeld aan een stoel die op een Marketplace staat. Als deze vanuit verschillende hoeken te zien is, met hoogwaardige foto’s en het liefst ook nog eens een video of lijntekeningen met de afmetingen, dan weet de klant precies wat hij kan verwachten.
Netprofiler: Wij raden ook aan infographics in te zetten om twee belangrijke redenen. In de beschrijving komen USP’s minder duidelijk naar voren vanwege de hoeveelheid tekst. Anderzijds zit een groot deel van de shoppers op de telefoon, waar foto’s prominenter in beeld staan. Door USP’s kort te verwerken in de afbeelding geef je de klant tijdens het browsen wat nuttige informatie.
Voor sommige producten kun je niet altijd garanderen dat ze binnen 24 uur bij de klant bezorgd kunnen worden, wat het lastig maakt om een specifieke levertijd te garanderen. Wanneer je de beloofde levertijd niet waar kan maken, kan dit funest zijn voor jouw prestaties op de Marketplaces. De Marketplaces zelf willen dat hun klanten een positieve ervaring hebben en zullen dan ook ‘strafpunten’ uitdelen als je je beloftes niet waar kunt maken.
Het is daarom van belang om goed te kijken waar je jouw logistiek kunt optimaliseren. Laaghangend fruit is bijvoorbeeld het inventariseren welke producten je altijd tijdig kunt leveren. Kijk ook meteen welke producten je op tijd moet bevoorraden: Op deze manier houd je zowel de klant als de Marketplace tevreden.
Een goede integratie van jouw backoffice en de Marketplace is essentieel om succes te behalen, maar veel bedrijven zijn veel geld kwijt aan onnodige kosten. Naarmate je groeit op Marketplaces, zullen de kosten ook toenemen. Zo zal je vaker moeten gaan inkopen en heb je dus meer opslagruimte nodig. Het hebben van een eigen warehouse kan hoge kosten met zich meebrengen, denk hierbij aan huur magazijn, personeel, gas/water/licht, verzekering en alarm, aanschaf en onderhoud van stellingen, pick- en pack apparatuur, heftrucks en ander materieel en retourafhandeling.
Een oplossing hiervoor is om je logistiek uit te besteden aan de Marketplaces, zoals Levering via Bol of Fulfilment by Amazon, met name voor producten die veel verkocht worden en een hoge omloopsnelheid hebben. Wanneer je hier gebruik van maakt, kun je efficiënter te werk gaan en zelfs een hoop geld besparen! Daarnaast is het goed om te kijken naar de kosten voor verpakkingen, software en andere partners waar je mee samen werkt.
Heb je vragen over integratie en Marketplace automatisering? Neem contact op met EffectConnect.
EffectConnect is de eerste Marketplace integrator van Nederland en werkt al meer dan 10 jaar met Marketplaces. Met EffectConnect kun je jouw webshop of ERP systeem naadloos aansluiten op een groot aantal Marketplaces zonder dat je een percentage van jouw omzet afdraagt. Verder heeft EffectConnect een overzichtelijk dashboard dat direct inzicht geeft in je verkoopstatistieken. Buiten de software deelt EffectConnect constant kennis en informatie vanuit de markt, zodat jij als verkoper alles uit je Marketplace verkopen kan halen.
Deze blog is geschreven door Bryan Bongers, Content marketeer bij EffectConnect. Aanvullingen zijn gedaan door Lucas Bassa, Head of Marketplaces bij Netprofiler.
Director