Danny Munier
Author Danny Munier Role Lead Consultant

Jouw digitale groei ook versnellen?

Plan een vrijblijvende strategische brainstorm in om te ontdekken welke digitale groei er voor jouw organisatie mogelijk is.

Ondek nu

De 3 grootste groeikansen bij SEA campagnes in de fashionbranche

Published 16 juni 2024 Reading time 5 minutes
De 3 grootste groeikansen bij SEA campagnes in de fashionbranche

In dit blog bespreken we de drie grootste valkuilen en hoe je deze kunt vermijden om meer rendement uit je marketing-budget te halen.

Als bedrijf in de fashion wil je natuurlijk het maximale uit je online marketingbudget halen. SEA is voor veel fashion-merken een enorme kans om je zichtbaarheid te vergroten, meer klanten aan te trekken en je omzet te verhogen door direct in contact te staan met je eind-klant. Toch zijn er een aantal veelvoorkomende valkuilen die je SEA-campagnes minder effectief kunnen maken, vooral in de dynamische fashionindustrie. In dit blog bespreken we de drie grootste valkuilen en hoe je deze kunt vermijden om meer rendement uit je marketing-budget te halen. 

1. Onjuiste branded strategie: misbruik van je merknaam 

Een veelvoorkomende valkuil in de fashionindustrie is het niet goed inzetten van een branded strategie binnen SEA-campagnes. Veel merken worden ook via retailers verkocht die actief bieden op hun merknaam. Dit zorgt voor concurrentie in de veiling, hogere CPC's (cost per click) en het risico dat potentiële klanten naar de retailers gaan in plaats van naar jouw eigen webshop. 

Wat gaat er fout? 

Veel modebedrijven vertrouwen op smart bidding voor hun branded campagnes. Dit kan echter leiden tot hogere CPC’s omdat Google de CPC vaak automatisch laat oplopen als er meer concurrentie is op jouw merknaam. Vooral in de mode-industrie, waar grote platforms zoals Zalando actief bieden op jouw merk, kan dit de kosten flink opdrijven. 

Hoe los je dit op? 

Handmatig bieden is vaak de beste oplossing voor branded campagnes. Door handmatig de biedingen te optimaliseren, zorg je voor lagere CPC's en behoud je de beste zichtbaarheid op branded zoektermen. Zo blijf je concurrenten een stap voor en maximaliseer je de kans dat klanten direct in jouw webshop kopen. 

2. Gebrekkige shopping strategie: geen segmentatie 

Google Shopping is een cruciaal kanaal voor fashion-organisaties, maar veel merken benutten dit niet optimaal. Een vaak gemaakte fout is het draaien van één algemene campagne voor alle producten, zonder rekening te houden met belangrijke factoren zoals voorraadniveaus of productprestaties. 

Wat gaat er fout? 

Zonder segmentatie wordt vaak een groot deel van het budget verspild aan producten die niet goed presteren of waar bijvoorbeeld nog maar weinig maten van beschikbaar zijn. Dit leidt tot een inefficiënte inzet van je marketingbudget, waarbij producten die wél goed presteren onvoldoende aandacht en zichtbaarheid krijgen. 

Hoe los je dit op? 

Het is essentieel om je Shopping-campagnes te segmenteren op basis van prestaties en voorraad. Met een performance-based aanpak kun je bestsellers met voldoende voorraad meer budget geven en producten met een lage ROAS (Return on Ad Spend) minder prioriteit geven. Daarnaast is het nuttig om retouren mee te nemen in je strategie; producten met een hoog retourpercentage wil je wellicht minder pushen. 

Zo gebruiken we verschillende metrieken om een score aan een product of categorie te geven: de producten met de beste scores worden het hardst gepusht, producten met een ondermaatse score krijgen minder budget toegekend.  

3. Geen groei op non-branded zoektermen

Veel fashionmerken richten zich uitsluitend op branded zoektermen in hun Shopping-campagnes, waardoor ze slechts bestaande klanten bereiken. Dit gebeurt al snel bij het inzetten van performance max als vergeten wordt om branded uit te sluiten. Een gemiste kans, want je wilt ook nieuwe klanten aantrekken die jouw merk nog niet kennen. 

Wat gaat er fout? 

Wanneer je SEA-campagnes alleen zijn gericht op branded zoektermen, blijf je vissen in dezelfde vijver. Dit beperkt de groei van je klantenbestand en zorgt ervoor dat je afhankelijk blijft van de groep die je al kent. Je mist hiermee de kans om een bredere doelgroep te bereiken en nieuwe klanten binnen te halen. 

Hoe los je dit op? 

Naast branded campagnes is het belangrijk om ook een losse non-branded campagne op te zetten. Hiermee richt je je op zoektermen die niet direct aan je merk verbonden zijn, maar wel aansluiten bij de behoeften van potentiële klanten. Door budget los te koppelen voor non-branded zoektermen, zorg je ervoor dat je zichtbaar bent voor een bredere doelgroep en je klantenbestand blijft groeien. 

Conclusie 

Grote fashion-retailers hebben vaak een hoge marketing-volwassenheid. Om het als fashion-merk te winnen, zal je dus slim moeten zijn in de strategie die je hanteert om een hoog rendement te behalen. Door de valkuilen te vermijden zoals een onjuiste branded strategie, gebrekkige segmentatie in je Shopping-campagnes en het niet inzetten op non-branded zoektermen, kun je je marketingbudget effectiever inzetten en je omzet aanzienlijk verhogen.  

Het inrichten van het Google Ads account o.b.v. best-practices, het automatiseren van het Google Ads account en het voeden van de algoritmes met de juiste data, kan zorgen voor een 30 – 40% rendementsverbetering. Zorg er dus voor dat je stappen zet in data-activatie en slimme keuzes in je campagne-aanpak zodat het rendement ook bij jou gaat verbeteren. 

Netprofiler (onderdeel van de LevelUp Group) is het #1 Digital marketingbureau uit de Emerce 100 dat zijn klanten digitaal marktleider maakt. Dit doen we vanuit groeiprogramma’s waarin we het rendement uit het online marketing-budget verbeteren en de maturity van je digitale marketing verhogen. Wat merken onze klanten hiervan? Meer omzet, winst en duurzame digitale groei. 

Benieuwd welke kansen er voor jouw organisatie liggen? Laten we eens vrijblijvend kennismaken en neem contact met ons op. 

Sta jij in de startblokken?

Wil je samenwerken aan jouw online groei? Neem dan contact met ons op!

Kies voor groei

Wil je samenwerken aan jouw online groei? Neem dan contact met ons op!

Dyon Metselaar

Director

020 - 7871323

dyon@netprofiler.nl

LevelUp Group gebruikt de door jou verstrekte contactgegevens om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.