Luc van den Berg
Author Luc van den Berg Role Senior SEO Consultant

Jouw digitale groei ook versnellen?

Plan een vrijblijvende strategische brainstorm in om te ontdekken welke digitale groei er voor jouw organisatie mogelijk is.

Ondek nu

Organische vindbaarheid vergroten door middel van Youtube en video biedt kansen

Published 10 mei 2022 Reading time 6 minutes
Organische vindbaarheid vergroten door middel van Youtube en video biedt kansen

Google is de grootste zoekmachine wereldwijd, maar wist je ook dat YouTube op plek 2 staat? Wereldwijd heeft YouTube meer dan 2 miljard actieve gebruikers en maandelijks worden er zo’n 3 miljard zoekopdrachten verwerkt. In Nederland zijn er ruim 9 miljoen actieve gebruikers op het platform en bijna 3 miljoen van deze gebruikers kijkt dagelijks. Kijken we echter naar de marktpenetratie van YouTube in Nederland, dan komt deze op maar liefst 95% blijkt uit onderzoek van Statista. Kortom, YouTube (en video) mag dus eigenlijk niet ontbreken in jouw onlinestrategie. In dit artikel leggen we je dan ook uit hoe je jouw organische vindbaarheid kan verhogen door middel van YouTube.

Waarvoor gebruiken we YouTube?

YouTube wordt voor de meest uiteenlopende zoekopdrachten gebruikt. Een groot deel van de zoekopdrachten richt zich op muziek, gaming, vloggers, films en series, mode en sport.  Voor veel van de bezoekers is het een bron van entertainment, maar ook ontzettend veel bezoekers zijn er om meer te weten te komen over het één of het ander. Dit is waar de grootste kans zit voor tal van bedrijven.

Mensen zoeken er namelijk veel naar how-to video’s, productspecificaties en reviews, maar ook naar inspiratie voor bijvoorbeeld hun huis of tuin. Iemand die gaat verhuizen zoekt op YouTube misschien wel naar slimme manieren om hun huis in te richten, bijvoorbeeld om meer opbergruimte te creëren. Een enorme kans voor bedrijven om hun doelgroep aan te spreken, direct daar waar de behoefte ligt.

Je doelgroep aanspreken via YouTube

Voor veel bedrijven zit hun doelgroep op YouTube. Voor consumenten is dit logisch voor te stellen, maar ook B2B-bedrijven kunnen enorm profiteren van een goede vindbaarheid op YouTube. Wist je bijvoorbeeld dat in meer dan 50,9% van de B2B-beslissingen YouTube een rol speelt? Een organisatie die een nieuw CRM-systeem wil aanschaffen gebruikt YouTube bijvoorbeeld om de interface van verschillende systemen te vergelijken. Daarnaast worden ook reviews veelvuldig bekeken. Heeft een organisatie een specifieke behoefte binnen het systeem? Dan is het zeer aannemelijk dat ze via YouTube een how-to zoeken hoe zij dit kunnen inrichten of gebruiken.

Goed gevonden worden op YouTube (en Google)

YouTube is van Google, hiermee heeft Google dus de twee grootste zoekmachines op het web in handen. Een voordeel hiervan is dat als je goed rankt in YouTube de kans ook aanwezig is dat je goed rankt in Google voor dezelfde zoekopdracht. Steeds vaker toont Google namelijk een blok met YouTube resultaten op de SERP en mensen zijn geneigd hierop te klikken. In een video kan vaak veel meer informatie worden gedeeld.

Voorbeeld van een SERP met video resultaten van YouTube.

Goed gevonden worden op YouTube kan op twee manieren, vergelijkbaar met Google: betaald of organisch. Op YouTube kan je jouw video’s promoten en hiermee komen ze bovenaan in de resultatenpagina van een zoekopdracht. Hiermee kan je naast je video ook je kanaal direct promoten. Vinden bezoekers je content goed en blijven ze kijken (ook naar andere video’s) dan kan dit een boost geven aan je video’s en kanaal.

Organisch goed gevonden worden op YouTube werkt echter net iets anders dan organisch goed gevonden worden op Google. Er zit echter ook overlap tussen. Het grootste verschil is het stuk engagement. YouTube kijkt, zeker als je eenmaal rankt, naar de kijktijd van je video’s en de kijkersretentie. Kan jij je kijkers boeien en dit ook blijven doen, dan gaat het algoritme ervan uit dat je content kwalitatief is. Liken en/of reageren kijkers op je video of worden ze zelfs abonnee van je? Dan laat dit sterke engagement zien en dat wordt beloond.

Voordat je echter bezoekers krijgt zijn er nog een aantal andere optimalisatiepunten waar je rekening mee moet houden bij het creëren en plaatsen van je video’s. Daarnaast is het belangrijk om een goede voorbereiding te hebben voordat je daadwerkelijk video’s gaat maken. De belangrijkste tips voor het creëren en optimaliseren van je video’s hebben wij voor je op een rij gezet.

Begin met zoekwoordonderzoek

Net zoals met reguliere SEO is het ook voor YouTube van belang om te beginnen met zoekwoordonderzoek. Zeker als je net begint en je een duidelijk beeld hebt van de doelgroep die je wil aanspreken. Het is dan belangrijk om de juiste termen te gebruiken. Er zijn hiervoor verschillende tools die je kan gebruiken, maar je kan ook gebruik maken van YouTube Suggest.

Typ een zoekopdracht in de zoekbalk van YouTube en je ziet direct een flinke lijst met gerelateerde zoektermen waar mensen op zoeken binnen YouTube. Vergeet ook zeker niet om Google zelf te gebruiken op relevante zoektermen waarop je rankt. Check hoe de SERP eruitziet en als hier video’s tussen staan, dan is het interessant hier een relevante video voor te maken.

Het is belangrijk om voor YouTube een apart zoekwoordonderzoek te doen dan degene die je voor de zoekresultaten in Google doet. De reden hiervoor is dat zoekvolumes kunnen verschillen, maar ook om een goed beeld te hebben van de totale omvang van het zoekwoord op Google en YouTube gecombineerd. In het voorbeeld hieronder zie je dat voor de term parket leggen het zoekvolume op Google hoger is dan op YouTube.

Voorbeeld van zoekvolumes voor het zoekwoord ‘parket leggen’ op Google en YouTube.

Optimaliseer de metadata van je video’s

Net zoals met reguliere SEO voor Google, Bing en andere zoekmachines is het ook voor YouTube van belang dat je rekening houdt met de juiste metadata. Zo moet je titel de juiste zoekwoorden (uit het onderzoek) bevatten en niet langer zijn dan 60 tekens. Zorg daarnaast ook voor een pakkende beschrijving, waarvan de eerste 100 tekens het belangrijkste zijn. Hierna wordt de tekst namelijk afgekapt en moeten kijkers op de ‘lees meer’-button klikken.

Wat je vaak op YouTube ziet is een knallende en enorm in het oog springende thumbnail (het plaatje waar je op klikt). Natuurlijk is het belangrijk om dicht bij je merk te blijven hierin, maar een pakkende thumbnail die de aandacht trekt zorgt er zeker voor dat meer bezoekers op je video klikken. Kies er dan ook altijd voor om een eigen thumbnail te creëren.

Anders dan bij reguliere SEO is het op YouTube belangrijk om rekening te houden met video-tags en hashtags. Zorg dat je in de tags een goede mix van langere, specifiekere termen en kortere, algemenere termen gebruikt. Op die manier kan je voor meer zoekopdrachten ranken. Probeer ze daarbij te baseren op basis van je zoekwoordonderzoek. Probeer daarnaast ook relevante hashtags toe te voegen die overeenkomen met de verwachting van je (potentiële) kijkers.

Optimaliseer je kanaal

Zie je kanaal als het centrale punt van je account. Kijkers die meer over je willen weten klikken hierop. Het is ook een goede manier om hoger in de resultaten (van zowel Google als YouTube) te ranken als mensen een branded zoekterm intypen. Zorg voor een geoptimaliseerd kanaal om goed te ranken en om bezoekers betrokken te houden.

Video integreren op je eigen site voor een betere organische vindbaarheid

Heb je eenmaal verschillende video’s op YouTube, integreer deze dan ook bij relevante artikelen en blogs op je eigen site. Heb je enkel een video en nog geen bijpassende pagina? Creëer deze dan. Video’s integreren op je website heeft diverse voordelen. Allereerst is het een extra stuk (visuele) ondersteunende content. Google waardeert dit omdat je waarschijnlijk meer waarde biedt voor de bezoeker. Een ander groot voordeel is dat video vaak zorgt voor een langere ‘Time on Site’. Dit laat zien dat jouw resultaat beter aansluit bij een zoekopdracht en ook dit kan weer bijdragen aan hogere rankings binnen Google.

Andersom zit er ook een voordeel aan het integreren van video’s: bezoekers van je website die jouw embedded YouTube-video kijken tellen mee als views. Op die manier kan je ook weer beter ranken binnen YouTube. Het embedden van YouTube video’s op je eigen website heeft dus een grote wisselwerking die ervoor zorgt dat je zowel op YouTube als op Google beter organisch vindbaar wordt.

Last but not least: websites kunnen linkjes leggen naar jouw pagina met het Youtube filmpje. Hierdoor zal de autoriteit van de pagina hoger worden en dit heeft een positief effect op de vindbaarheid van de pagina in Google. Benieuwd hoe de je deze links kan tracken en monitoren? Lees dan onze eerdere blog over linkmonitoring.

Tijd om kwalitatieve video’s te maken met ons voor jouw bedrijf?

YouTube en video kunnen een grote impact hebben op jouw organische prestaties en uiteindelijk bezoekers en klanten. Tijd dus om aan de slag te gaan met het creëren van kwalitatieve video’s.

Wil je nog beter op Google ranken en écht voor de topposities gaan? Wij helpen je graag met het behalen van jouw doelen. Hierbij kijken we naar alle relevante SEO-pijlers, dus ook Youtube en video. Op die manier zorgen we samen voor een betere zichtbaarheid in Google (en YouTube).

Sta jij in de startblokken?

Wil je samenwerken aan jouw online groei? Neem dan contact met ons op!

Kies voor groei

Wil je samenwerken aan jouw online groei? Neem dan contact met ons op!

Dyon Metselaar

Director

020 - 7871323

dyon@netprofiler.nl

LevelUp Group gebruikt de door jou verstrekte contactgegevens om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.