Youtube

Wereldwijd staat YouTube in de top drie van meest bezochte websites en het is na Google de grootste zoekmachine ter wereld. De combinatie van het grote bereik, gerichte targeting mogelijkheden en de creatieve mogelijkheden maakt het een aantrekkelijk kanaal voor veel bedrijven. Denk aan leeftijd, interesse en remarketinglijsten. De meest interessante targeting is misschien wel custom intent. Hiermee bereik je mensen die al een zoekopdracht in de Google zoekmachine hebben gedaan. Het is hiermee mogelijk een zeer specifieke doelgroep aan te spreken.

Samen aan de slag?

Welke rol speelt YouTube in de online marketing funnel?

YouTube is van oorsprong een branding kanaal. Hierbij ben je gericht op zichtbaarheid en kijk je verder niet naar wat daarna gebeurt. Die tijd is voorbij. YouTube is tegenwoordig een full funnel oplossing die mits goed opgebouwd aan verschillende KPI’s in de customer journey kan bijdragen. 

 

Meer dan 50% van de consumenten geeft aan dat online video hen heeft geholpen bij het kiezen van een specifiek product of merk. Men vergelijkt, leest reviews en bekijkt how-to filmpjes om tot een keuze te komen. In een tijd waarin video aan elke stap in de funnel kan bijdragen zien we dat video nog niet top-of-mind is, wordt video helaas nog niet standaard meegenomen.

YouTube advertising best practices

  • Boei binnen 5 seconden: Bezoekers kunnen na 5 seconden de video skippen. Daarom is het belangrijk bezoekers te raken binnen dit tijdsbestek door gebruik te maken van bijvoorbeeld emotie of humor.
  • Overdrijf de lengte niet: YouTube heeft richtlijnen voor de lengte van een video. Gebruik echter ook je boerenverstand. Kort is goed, maar niet té. Net als dat – afhankelijk van het doel – een wat langere video prima kan zijn, maar overdrijft niet.
  • Gebruik een call to action: Vertel de mensen wat je van hen verwacht door een call to action te gebruiken die past bij de fase van de customer journey,

Skippable in-stream ads

Adverteren met in-stream ads is de meest gebruikte vorm van adverteren op YouTube. Dit zijn advertenties die geskipt kunnen worden na 5 seconden. Daarom is het extreem   belangrijk dat in de eerste 5 seconden de belangrijkste boodschap en het merk goed zichtbaar zijn. Je betaalt wanneer iemand de eerste 30 sec. bekeken heeft, de hele video or op de video klikt.

Non-skippable in-stream ads

Non-skippable ads zijn in-stream video ads die worden afgespeeld voor, tijdens of na een content video. Bezoekers hebben geen keuze om de video te skippen. De video’s dienen tussen de 6 en 15 sec. te zijn. Hiermee “dwing” je de bezoekers om de video volledig af te kijken. 

TrueView video Discovery ads

Voorheen bekend als “in-display ads, TrueView video Discovery ad is een advertentievorm die jouw video promoot op de YouTube zoekpagina bij relevante video’s, op de YouTube watch page en op de YouTube mobile homepage.

Sta jij in de startblokken?

Wil je samenwerken aan jouw online groei? Neem dan contact met ons op!
Alex van de Veen

Head of Display & Video