Klantcase rijless.nl: social media strategie

Lennart van der Dussen

Consultant

22 March 2019

3 minuten reading time

 

Rijschool Rijless.nl is de grootste rijschoolhouder van Nederland en onderscheid zich van andere rijscholen door haar zeer flexibele en klantgerichte aanpak. Waar je ook woont, iedereen kan rijlessen bij Rijless.nl. Het team van 300 instructeurs leidt per jaar 8000 leerlingen op, verspreid over meer dan 250 gemeentes. Aanmelden voor een proefrijles kan snel en gemakkelijk via de (mobiele) website, die wordt  ondersteund door vele online kanalen zoals WhatsApp en Facebook. Het hoofdkantoor van Rijless.nl in Rotterdam zorgt voor een vlekkeloos proces rondom alle aanmeldingen.

 

De Uitdaging

Naast SEA spelen social media voor Rijless een belangrijke rol bij het bereiken en genereren van leads bij jongeren van 16-20 jaar. Feit is echter dat adverteren via Facebook steeds minder aantrekkelijk is door stijgende klikkosten, lagere conversieratio’s en een dalend  bereik bij de doelgroep jongeren. Mede door deze ontwikkelingen lag er de uitdaging om een nieuwe, rendabele social media strategie te ontwikkelen voor Rijless.nl. Hoe kan je met minimale kosten deze lastig bereikbare jonge doelgroep aanspreken en deze laten converteren? Als bedrijf sturen we sterk op cijfers en helemaal als het gaat om onze marketing. Netprofiler is in tegenstelling tot zoveel andere bureaus wel sterk in cijfers en analyse. Ze snappen heel goed dat je niet wegkomt door het alleen over branding te hebben als je online een campagne beheert. Door een slimme aanpak en met creativiteit hebben we betere resultaten.”

 

Aanpak Netprofiler

Hoe bereik en overtuig je jongeren om een proefrijles te nemen bij Rijless.nl? Met een 8 seconden video van Bartje op Snapchat of Instagram!

Op basis van onderzoek naar nieuwe social media platforms adviseerde Netprofiler om Snapchat en Instagram te omarmen. Jongeren verschuiven massaal van Facebook naar deze kanalen. Ook zijn op Snapchat nog weinig adverteerders actief, waardoor de CPC en CPM erg aantrekkelijk zijn.

Omdat de doelgroep mobiel en visueel ingesteld is, veel online video’s kijkt, immuun is voor reclame en bovendien een korte aandachtsspanne heeft, is geadviseerd om korte 8 seconden niet gelikte reclame video’s op de mobiele platforms van Snapchat en Instagram te plaatsen. In deze laagdrempelige video’s kan Bartje wekelijks op een humoristische wijze inspelen op de actualiteit of een hype, en de doelgroep met zijn ‘’Swipe up’’ triggeren om een proefrijles aan te vragen bij Rijless.nl.

 

Resultaat

Na een pilot zijn Snapchat en Instagram voor Rijless.nl inmiddels een van de belangrijkere kanalen voor leadgeneratie. De grappige 8 seconden video-ads van Bartje op Snapchat en Instagram zorgen naast de vele leads ook voor een groot betaald én organisch bereik bij de moeilijk bereikbare doelgroep jongeren 16-20 jaar. Last but not least: de advertentie kenmerkt zich door lage inzetkosten voor zowel CPA, CPC en CPM.

Wat deze campagne ook uniek maakt zijn de organische resultaten: de grappige en niet gelikte reclame video’s zijn viraal gegaan en gedeeld door zowel onbekende als bekende mensen. YouTuber Harm (met meer dan 500.000 volgers) heeft zelfs samen met Bartje een vlog gemaakt waarin hij de video’s van Rijless.nl laat zien. Bartje is inmiddels het gezicht van Rijless.nl en siert met een foto de homepage. Volgens Rijless is ereindelijk een factor gevonden die er voor zorgt dat er onder de doelgroep gesproken wordt en herkenning ontstaat rondom het merk Rijless.nl. Dit lijkt met de inzet van Bartje wel te lukken: online én offline is Rijless nu een veelbesproken onderwerp binnen de doelgroep! Totaal zijn er al meer dan 10 miljoen views van de diverse video’s geweest.

 

Sta jij in de startblokken?

Wil je samenwerken aan jouw online groei? Neem dan contact met ons op!
Frans Appels

Founder en partner